Kilimanjarobestigning med avslutande safari i Tanzania.
417 oktober 2013

Följ med Utemagasinet och Kalle Grahn till Kilimanjaro!
Soluppgång över Kilimanjaro Vi reser till mytomspunna Kilimanjaro, som varit föremål för så många filmer och historier. Vi vandrar den vackra Machame-/Mwekaleden, från regnskog till glaciär, upp till Uhurutoppen. Kilimanjaros 5 895 meter tar förstås ut sin rätt och det känns i kroppen, men belöningen är desto större när vi står på toppen – den persikofärgade soluppgången över Afrikas savanner. Efter en vecka på berget avslutar vi resan med några avkopplande safaridagar i några av Afrikas mest storslagna nationalparker. Här njuter vi av god mat, spännande gamedrives och kanske tar vi ett kvällsdopp i poolen. Med lite tur få vi även räkna in "The Big Five".

Kilimanjarobestigningen 
Under en vecka tar vi oss från regnskog till arktisk nattkyla på Uhurutoppen. Kilimanjaro med sina 5895 meter över havet, hör till världens högsta vulkaner och är världens högsta fristående berg. Vandringen mot Kilimanjaros topp är ansträngande tack vare den höga höjden, men det är inte någon klättring eller tekniskt svårt. Väl uppe är naturen och utsikten storslagen – bara ögonblicket då vi möter soluppgången är värt besöket. Vi har lagt in en extra acklimatiseringsdag för att öka våra chanser att nå toppen.

Med oss på turen har vi kock, flera bärare och gruppen leds av erfarna bergsguider. Vandringen går genom regnskog, förbi jättelika släktingar till ljung och johannesört och vidare upp över karga, steniga hedar. Första tanken vid en färd till Tanzania är väl knappast en dunjacka, men varma kläder är viktigt när vi tar oss upp den sista biten på glaciären, i kyla och mörker. Höjden tar ut sin rätt. Belöningen är desto större när vi står på toppen – 5 895 meter över havet. The roof of Africa!

Safari 
Vi avslutar resan med några avkopplande safaridagar och besöker parkerna Lake Manyara, Ngorongoro och Tarangire. Vi färdas i fyrhjulsdrivna landrovers som tar oss fram genom terrängen. Vi har möjlighet att få se massor av djur och med lite tur får vi även räkna in "the big five". Våra guider tar oss runt på savannen och vi bor bekvämt på hotell och lodge/camp.


   
 
 FÖR INFORMATION & BOKNING 

För bokning ring Äventyrsresor 08-556 069 00 eller mail resor@aventyrsresor.se och uppge att det gäller Utemagasinets läsarresa.
Begränsat antal platser. 
Äventyrsresor reserverar sig för fullbokning.

För mer information klicka här!
 
  DAGSPROGRAM
Dag 1 (4 okt): Avresa från Stockholm
Flyg från Arlanda på kvällen, över natten till Addis Abeba, via Kairo (s k teknisk mellanlandning då man sitter kvar i planet).

Dag 2 (5 okt): Ankomst Moshi
Ankomst till Addis Abeba där vi byter flyg. Vidare till Kilimanjaro Airport dit vi anländer vid lunchtid. Transfer från flygplatsen till Springlands Hotel i Moshi, vid foten av Kilimanjaro. På kvällen är det genomgång av bestigningen. (Middag)

Dag 3 (6 okt): Vi startar vandringen
Machame Transfer till Machame gate där vi registrerar oss och börjar vår vandring. Vi startar på ca 1.800 meters höjd och har nu ungefär 5–6 timmars vandring genom bergsregnskog till Machame hut (ca 3.100m).

Dag 4 (7 okt): Shira
5–6 timmars vandring till Shira hut (3.800m). Till en början rör vi oss i frodig bergsregnskog, men vi når så småningom den afroalpina heden. Jätteljung, jättekorsört, sinecior och lobelia är exempel på växter man finner på 3 500 – 3 800 meters höjd.

Dag 5–6 (8–9 okt): Barranco
6–8 timmars långsam vandring till Barranco hut (3.900m). Leden går först uppför och det går ganska trögt. På ungefär 4.600 meters höjd vänder det och vi går långsamt neråt mot Barranco. Många känner av den höga höjden och vi stannar här i två nätter för att acklimatisera oss på ett bra sätt. Vi gör en dagsvandring upp på högre höjd för att komma tillbaka ner och sova.

Dag 7 (10 okt): Barafu
7–8 timmars vandring till Barafo hut (4.600m). Nu vandrar vi i ett kargt landskap utan växtlighet, något som påminner om ett månlandskap. Vi vilar några timmar och förbereder oss för nattens toppbestigning.

Dag 8 (11 okt): Uhuru Peak
Vi startar vid midnatt för att nå Stella Point (5.745m) vid soluppgången. Sedan har vi ytterligare en dryg timme till Afrikas högsta punkt - Uhuru peak (5.895m). Vi börjar sedan vår nedstigning mot Mweka hut (3.100m).

Dag 9 (12 okt): Avslutar vandringen
Med lätta steg fortsätter vi ner mot Mweka gate där vi blir upphämtade för transport tillbaka till hotellet i Moshi. Du behöver inte vara ledsen om du inte orkat ända upp. Naturen är så storslagen att bara den är väl värd besöket. Övernattning på hotell Springlands i Moshi.

Dag 10 (13 okt): Safari – Lake Manyara
Efter frukost beger vi oss västerut. Via Arusha kommer vi på eftermiddagen fram till Lake Manyara, där vi gör vår första gamedrive. Några timmar senare checkar vi in på Highview Karatu Hotel.

Dag 11 (14 okt): Safari – Ngorongoro
Tidig morgonavfärd till den djurrika och spännande Ngorongorokratern. Här tillbringar vi hela förmiddagen och har goda möjligheter att få se mycket av savannens storvilt. Här finns bland annat chans att få se noshörning, lejon och leopard. Efter lunch kopplar vi av i omgivningarna, bland kaffe och te odlingar.

Dag 12 (15 okt): Safari – Tarangire
Efter frukost beger vi oss söderut mot Tarangire, en populär park med bra förutsättningar till att få se många djur. På eftermiddagen gör vi en gamedrive. Övernattning på camp.

Dag 13 (16 okt): Hemresa
Vi hinner med en sista gamedrive innan vi kör tillbaka mot flygplatsen och hemfärd vid 17-tiden

Dag 14 (17 okt): Hemkomst
Åter på Arlanda på morgonen.